Når det gælder ferie og rejser, så tænker de fleste på at geare ned og slappe af. Og at det primære udbytte med ferien er at få ladet batterierne op og komme hjem med fyldte energidepoter.

Ferie – eller rettere sagt rejser – er bare meget mere end det. Specielt hvis du rejser individuelt og ikke køber din rejse igennem et rejsebureau, så giver rejsen dig gode muligheder for at komme hjem med en fyldt rygsæk med værktøjer, som du kan bruge, når du skal drive dit firma.

Jeg har her samlet nogle af de egenskaber, som jeg selv har fået med mig hjem fra mine rejser, og som jeg kan mærke har forbedret min dagligdag.

Du bliver bedre til at omstille dig

Når du rejser individuelt, så ved du aldrig helt, hvad morgendagen bringer. Måske dukker bussen ikke op til tiden, måske forsvinder din bagage, måske er der ingen, der kan engelsk, der hvor du er – eller også sker der noget helt andet uventet.

Faktum er, at du flere gange dagligt kan blive tvundet til at omstille dig, ændre fokus og være fleksibel.

Disse egenskaber er supergode at have, da evnen til at omstille sig, tænke nyt og kunne flytte sig mentalt er vigtige redskaber, når du har egen virksomhed.

Du åbner dig for nye kulturer og nye idéer

Under besøg i fremmede lande er en af de helt store gode oplevelser, at du taler med personer fra andre himmelstrøg, end du er vant til. Verden bliver mindre og mindre, og i takt med det, sælges produkter i større og større grad til mange forskellige kulturer.

Med et kendskab til andre kulturer og andre livsopfattelser end din egen, er du allerede et godt skridt tættere på at kunne sikre en god eksport i din virksomhed, hvis du tænker i de baner. Som iværksætter, som brænder for din business, så brug muligheden på dine rejser til at tale med lokale forretningsfolk. Jeg har blandt andet lært meget ved at besøge og tale med en tæppesælger i Tyrkiet, en skrædder i Thailand og en hotelejer i Egypten; samtalerne har hjulpet mig med at udvide mine horisonter.

Du bliver bedre til at kommunikere

Når du rejser rundt i fremmede kulturer, så kommer der rigtigt pres på dine evner til at kommunikere, da du bliver tvunget til at både at kommunikere med andre rejsende og også med mange lokale indbyggere.

Når du kommunikerer med folk fra fremmede kulturer, så kan det være nødvendigt at tænke mere over dit kropssprog og din attitude, plus at du bliver nødt til at være meget opmærksomhed på dem, du taler med for at kunne være sikker på, at du har forstået dem korrekt.

Disse opmærksomhedsevner kan du i høj grad bruge, når du skal netværke med andre iværksættere hjemme i Danmark, men de er også gode at have, når du skal tale med mulige forretningspartnere og kunder både i Danmark og i udlandet.

Du bliver bedre til at “optimere” din forretning

At rejse individuelt handler utroligt meget om at kunne få det optimale ud af din dag, og dette er specielt gældende, hvis du kun rejser nogle få uger ad gangen. På individuelle rejser vil du også være opmærksom på at få det meste mulige ud af dit rejsebudget.

Når det gælder optimering af din tid, så skal der koordineres tidspunkter for transport, check-in i lufthavnen samt at koordinere dine oplevelser, så du får set alt det, du gerne vil på din rejse. Når det handler om den økonomiske optimering, så skal du løbende sammenlignes priser på hoteller, flybilletter og ture, og det sikkert både før og under din rejse.

Alle de ovenstående fordele, som jeg har nævnt, er nogen, som du i praksis kan opnå på alle individuelle rejser. Det handler efter min mening ikke så meget om, hvor du rejser hen, men om det du oplever, og om hvordan du håndterer de forskellige situationer.

Meget af det udbytte, som du kan få ved at rejse, får du uanset, om du tænker over det eller ej. Men tænker du på ovenstående, mens og inden du rejser, så tror jeg på, at du kan få endnu ud af dine rejser – og på den måde både slappe af, komme hjem med opladte batterier og med en viden og forbedrede egenskaber, som du kan bruge i din egen virksomhed.