Ligegyldigt hvor godt du gør det, hvor meget du omsætter for, hvor kendt du er eller hvor mange der elsker dit brand – så lukker din virksomhed engang. Og vi skal alle dø. Sorry. End ikke Lego, Novo, AP Møller Maersk eller Skat vil eksistere om 1.000 år.

Meningen med at leve er ikke at overleve. Og meningen med at have en virksomhed er ikke, at den aldrig må gå neden-om-og-hjem. Så husk det, hvis du engang kommer helt ud på afgrundens rand. Alting har en ende.

Det er ikke nogen katastrofe at blive fyret. Det er ikke en skandale at gå konkurs og mister man alt, behøver man ikke hoppe ud af vinduet. Det føles måske bare som en god løsning engang i mellem.

Det er muligt, at det er sådan generelt, men i inderkredsen – blandt alle os, der har startet egen virksomhed, er der altså ingen, der skuler ilde til dem, det går dårligt for.

Iværksættere er generelt fantastiske til at dele viden, give feedback og kritik på idéer, rose, sætte folk i forbindelse med hinanden og hjælpe dem, der har brug for det.

Iværksættere i USA er ikke anderledes end iværksættere i Danmark eller iværksættere andre steder, og fejler du i Danmark – så kommer vi og klapper dig på ryggen. Vi siger “op på hesten igen makker. Nu er du blevet meget klogere”.

Hvorfor er det sådan? Det er det, fordi meningen med iværksætteri er: At skabe. At forme sine idéer, blive klogere, få tæsk, blive stærkere og have det sjovt i processen, mens man rejser, møder nye venner og oplever noget spændende hver eneste dag. At skabe et team, et produkt, skabe en forretning og skabe sig selv som leder – den følelse bliver man hooked på. Og den følelse vil man gerne smitte andre med. For den er fantastisk.

Jeg har haft min virksomhed Future Navigator i mere end 10 år, og har netop grundlagt virksomhed nr. 2: Zooon.dk. Og jeg glæder mig, hver dag som et lille barn, til at bygge videre sammen med mine medarbejdere. For det at have sin egen virksomhed, er i virkeligheden den absolut bedste undskyldning for at kunne prioritere sit eget personlige udviklingsprojekt.

Og gør man det ordentligt, så kan det projekt fortsætte længe efter, man ikke selv er her mere.

Så skab dig. Og hver ikke bange for enden. Den er bare en ny begyndelse.

 

Velkommen i klubben