Kvindelige iværksættere og manglen på samme har igennem de seneste måneder været et debatemne i iværksætterkredse. Hver eneste dag taler jeg med rigtig mange iværksættere, og her er hovedparten uden tvivl også mænd. På trods af dette, er jeg også i daglig kontakt med en hel del kvinder. Jeg tror egentlig, at jeg har en ret god idé om, hvorfor vi ikke ser flere kvindelige iværksætter i Danmark.

Jeg læste denne artikel på EPN, hvor Serden Ozcan udtaler følgende:

Danske kvinder er absurd elendige iværksættere. I stedet for at starte egen virksomhed vælger de i alt for høj grad at søge mod servicefag som frisør, sygeplejerske, pædagog og hjemmepleje, og det er et problem. Kvinder bør bidrage til økonomien ved at skabe arbejdspladser snarere end at være lønmodtagere,[…]

 

Jeg synes først og fremmest, at denne artikel som helhed er virkelig dårlig. Specielt denne udtalelse giver ingen mening i min verden. Her udtaler, Serden Ozcan, jo først at kvinder er elendige iværksættere, fordi de vælger en anden profession. What?

Så har det jo intet at gøre med om de er dårlige iværksættere eller ej. Det handler om, at kvinder ikke tager springet. Det er noget helt andet, og i min optik skal disse ting ikke blandes sammen.

Kvinder er fantastiske iværksættere – de skal bare tage springet.

Powerwoman tager skorten af

Kvinder skal bare springe ud i iværksætteriet

Kvinder følger normerne

Desværre hænger det sådan sammen, at en profession som iværksætter ikke bliver set på linje med f.eks. det at blive revisor eller brandmand. Man er altså lidt af en mønsterbryder, hvis man bliver iværksætter. Man ’springer ud’ af det samfund vi har, hvor man bliver skolet til at blive akademiker. Generelt set oplever jeg, at mænd er mere mønsterbrydende end kvinder.

Kvinder er mere usikre

Jeg oplever ofte, at kvinder er meget mere usikre på sig selv, i modsætning til mænd. Det er ikke kun når det gælder iværksætteri, det er egentlig generelt – i løbet af hele livet.

Kvinder er mere perfektionistiske

Jeg har afholdt flere kurser, hvor jeg har undervist rigtig mange kvinder i online markedsføring, e-handel og hvad der ellers hører til.  I denne forbindelse oplever jeg ofte, at kvinder er mere omhyggelige med tingene end mændene. Mænd springer som regel i med hovedet først, og ’klarer skærene af vejen’. Kvinder gerne vil have alt under kontrol. Det er som regel ikke den bedste forudsætning, hvis man vil være iværksætter.

For få kvindelige iværksætter forbilleder

Der er virkelig ikke særlig mange kvindelige iværksætter forbilleder. Det tror jeg også medvirker til at iværksætteri typisk opfattes som et mande-job. Hvis nogle af de succesfulde kvinder stod frem, og viste at det sagtens kan lade sig gøre som kvinde, tror jeg at det ville sætte gang i de kvindelige iværksættere.

Tag springet

Nu er jeg godt klar over, at de ovenstående punkter kan virke meget kritiske overfor kvinder. Det skal dog ikke opfattes sådan.

Jeg elsker kvinder, og var aldrig noget så langt, som jeg er, uden den mest fantastiske kvinde i mit liv – min mor.

Dette indlæg skal ikke opfattes som kritik, men derimod som et opråb.  Jeg håber inderligt, at vi kan få flere kvindelige iværksættere. De kvinder jeg ser starte op som iværksættere får rigtig tit succes. De er omhyggelige og virkelig dygtige.

Slutteligt, så læste jeg på et tidspunkt et ret interessant blogindlæg som lagde op til følgende spørgsmål: Hvorfor skal vi have flere kvindelige iværksættere?

Det fik mig til at tænke: Er målet egentlig at der skal lige mange kvindelige og mandlige iværksættere? Og hvis ja, burde målet så i virkeligheden ikke være, at få flere succesfulde iværksættere generelt? Køn/alder/demografi, er underordnet i min verden.

Det er blot min mening, og jeg vil super gerne høre din mening. Læg endelig en kommentar, så vi kan få skabt lidt debat.