Ofte bliver iværksætteri fremstillet som en drøm. Som iværksætter er du din egen chef, du har fleksible arbejdsgange, og du får succes stort set med det samme. Men sådan er det langt fra altid! Og det er på tide, at vi erkender det, så nystartede virksomheder ikke bliver overrumplede, når de kaster sig ud i deres projekt.

Det her indlæg har ikke til hensigt at skræmme folk væk fra deres iværksætterdrøm. I stedet er håbet, at det kan klæde kommende iværksættere på, så de ikke mister pusten.

For det at være iværksætter er hårdt! Der er langt til toppen. Og ofte er det ikke fuldstændig op til dig, om du får succes. Og netop det, skal man være opmærksom på, når man starter ud. Det kræver mod, engagement og ikke mindst vilje for at komme igennem de hårde faser, og man skal være villig til at satse alt – så længe man brænder for det vel at mærke.

Morgendagen kan altid være den dag, hvor det hele vender – det er nætterne, der kan være svære at komme igennem. Det kender Nanna Gram og Kaj Holbæk Pedersen, der ejer cupcake-bageriet Cravings, kun alt for godt.

 

cravings-butikken

 

På Guldbergsgade 57 – tæt på Empire Bio og Sankt Hans Torv – finder man en lille hengemt bagerforretning. En cupcake-café uden lyserødt prinsesseglimmer.

Den er startet op af to gode venner med en fælles kærlighed til kager, gode råvarer og økologiske produkter.

Det lyder jo som en drøm, og det er det på sin vis også for Nanna og Kaj, som har måttet erfare, at drømme kan have skarpe kanter.

Din skæbne kan ligge i én mands hænder

Kaj og Nanna var kollegaer, da de faldt i snak og opdagede, at de delte den samme drøm – nemlig at starte et cupcake bageri.

”På det tidspunkt var Agnes ikke åbnet, så vi havde været first movers – midt i krisen. Vi gik i gang med at lave en forretningsplan. Det brugte vi rigtig meget tid på. Det hele skulle bare være perfekt.

Da Kaj og Nanna endelig gik i banken, var reglerne blevet lavet om. Nu kunne man ikke længere få et personligt møde.

”Så vi blev nødt til at skrive. Det gik egentligt godt til at starte med; vi fik en fin dialog i gang – der var nogle ting, der skulle justeres i forhold til budgettet og sådan, men ellers virkede kommunikationen positiv. Der gik lang tid – måske 3 måneder – og så ringede de ud af det blå og fortalte, at nu havde han talt med sine kollegaer i Nordjylland, og de havde besluttet, at vi ikke kunne låne penge. ”Vi tror ikke på cupcakes”, sagde han”.

Det, at det var en ældre mand fra Nordjylland, som skulle tage stilling til om deres drøm kunne realiseres, efterlod makkerparret med blandede følelser.
Da Nanna og Kaj blev bedt om at lave justeringer og arbejde videre med deres forretningsplan, følte de, at deres drøm blev taget seriøst.

Du kan blive nødt til at satse alt

Afslaget fra banken satte nogle tanker i gang hos de to iværksættere – hvordan skulle de komme videre fra denne skuffelse? Hvordan reagerer man, når det virker som om dine drømme er knust?

På trods af at Nanna og Kaj forsøgte andre banker, var der heller ikke noget at komme efter der.

”Vi var ude i at droppe virksomheden, for hvor skulle vi nu få pengene fra? Men vi besluttede at vi simpelthen blev nødt til at prøve alligevel – så vi lånte pengene privat. Nu hæfter vi personlig og har selvfølgelig et meget mindre budget, end vi ellers ville have haft”.

2 års-grænsen?

I iværksætterkredse tales der ofte om den famøse ” 2års grænse”. Det handler om, at du som iværksætter skal regne med, at der sagtens kan gå to år, før din virksomhed genererer overskud. Dette er noget, som man som start-op bør indberegne i sine planer, hvis ikke kan du let blive væltet omkuld på trods af, at dit forretningskoncept rent faktisk holder vand.
Nanna og Kaj har også erkendt dette, hvilket medførte, at åbningsdagen for forretningen blev udskudt.

”Månederne gik, opskrifter blev afprøvet og cupcakes blev smagt – og smagt noget mere! Livlinen blev større, og planer kom på plads, og den 20. april 2012 slog vi dørene op, til vores lille hyggelige butik på Guldbergsgade på Nørrebro.

Selvom bankerne ikke troede på dem – brænder de stadig så meget for deres drøm, at de kæmper med alt, hvad de har, for at skabe et kvalitetsbevidst koncept, som kan medvirke til at få deres cupcake-café til at køre rundt.

”Hvem elsker ikke en god kop kaffe til kagen? Det gør vi i hvert fald! Så vi får vores kaffe fra et lille risteri udenfor Venedig i Italien. Vores motto er, at der ikke bliver gået på kompromis med kvaliteten, og at smagen er i top.”

 

billede-af-cupcakes

Nogle gange må man tage det sure med det søde

Billede af Cravings

Og husk kaffen


Er risikoen det hele værd?


Nanna og Kajs historie illustrerer, hvor hårdt det kan være, og hvor meget du kan blive bedt om at satse, hvis du for alvor tror på din iværksætterdrøm. Og historien taler sit tydelige sprog – næsten alle succeshistorier er fyldt med skyggeperioder, som tester dit engagement.

Så før du kaster dig ud i dit iværksætter-eventyr, kan det være en fordelagtig idé at overveje, hvor meget du tør satse på din vej mod din drøm. Tør du hæfte for det personligt? Hvor stor en gæld er du villig til at stifte? Og hvor lang tid er du parat til at kæmpe?

På den måde har du på forhånd sat nogle retningslinjer, som du kan styre efter, når alt virker uoverskueligt, og du ved, hvor meget du kan ligge i dit projekt.

Hvis du brænder for det – så kæmp!