Er du også omgivet af en masse skønne mennesker, der gerne vil give dig en masse råd om din virksomhed? Alle med de bedste hensigter?

I så fald skal du passe meget på.

For der er en masse farer forbundet med det at tage imod et råd. Også nogen gange et godt råd. Sågar et råd, du betaler penge for. Og det kan skade din virksomhed.

Især har jeg set rigtig mange tage imod råd om deres forretningsgrundlag og priser fra nogen, der enten aldrig selv har prøvet at drive en virksomhed, eller som driver en dårlig virksomhed. Jeg har også mødt mange, der har fulgt dårlige råd m.h.t. deres hjemmeside. Et emne, som hvermand og Gud åbenbart er kvalificeret til at have en holdning om.

Hver gang nogen giver dig et råd (uanset emne), kan det give en række konsekvenser. Især med de uopfordrede råd, der kommer, uden du har spurgt.

Du

  • bliver forvirret af alle rådene, der tit peger i hver sin retning
  • mister måske dit fokus fra det, du var i gang med
  • følger måske rådet og finder ud af for sent, at vedkommende, der gav det, ikke
    • var kvalificeret nok til at udtale sig
    • kendte nok til din samlede situation til at kunne vurdere rådet i sin kontekst

Og så er der alle de råd, der lyder: ”Du kan lige ringe til…/google/læse her”. Det er ikke et råd. Det er endnu mere inspiration til research. Og med mindre folk ved rigtig meget om din samlede situation, har de ikke særligt gode forudsætninger for at pege i den rigtige retning. Og så er der rigtig stor risiko for, at du undersøger en nitte.

 

dårlige_råd

 

Og hvorfor er nitterne så et problem?

Det er vel altid godt at vide noget og træffe sine beslutninger på et kvalificeret grundlag?

Ja, det er det måske. I den verden hvor tid, energi og fokus er gratis. (Hvis du har et link til den verden er det til gengæld et råd, jeg rigtig gerne vil have).

Hver gang du bare bruger 10 minutter på at undersøge noget, går de 10 minutter fra noget andet. Og hvis det er noget komplekst, du skal undersøge, kan du gange med en faktor 2-3. Fordi opgaven ikke bare tager din tid, men også din gode energi.

Og hver gang du er i kontakt med en nitte, skal du måske forklare, hvad du gerne vil og eventuelt svare på modspørgsmål om, hvorfor du vil det og det. Og selv om de spørgsmål også er stillet i den bedste mening, er du og din hjerne på overarbejde. Og der er meget kort fra at forklare til at forsvare.

Og hvad er løsningen så?

Når du – endelig – finder nogen, der faktisk kan hjælpe dig, så lad være med at fokusere så meget på, hvad de koster. Det koster også! at følge de dårlige råd eller lede efter en billigere (der påstår at kunne det samme).

Inden du sætter himmel og hav i bevægelse, så overvej hvor vigtigt dit formål er. Det er ikke alle projekter, der er umagen værd.

Overvej eventuelt også, om du absolut skal have den specialist, der er den allerbedste på sit felt. Det er godt med dygtige specialister, men det kræver også noget af dig at have kontakt med mange. Og at lede efter dem. Og måske er de internt uenige om, hvad du skal gøre. Fordi de ser verden hver deres sted fra. Og derfor ender du med at bruge ekstra tid og blive endnu mere forvirret.

Når du vælger, hvem du vil tage imod gode råd fra, så vær meget kritisk med, om de selv har succes med deres virksomhed. Og om de har succes med netop det, de rådgiver dig om.

Hvis du er havnet i en give-gode-råd-samtale, og du føler, at det hele går lidt på grund, så stop op. Det kan enten være, fordi vedkommende ikke er den rette rådgiver for dig, eller at du har taget det, du kunne bruge.

Hvis du får råd af en, der uopfordret begynder at skyde ideer ind fra højre, så anerkend, at de vil dig det bedste. Sig ”Tak”, ”Det var også en mulighed” eller lignende. Hvis vedkommende giver dårlige råd, behøver du ikke gå ind i det.

For det dræner at blive bombarderet med dårlige råd. Især hvis de er pakket ind i ”Hvorfor gør du ikke….?” Måske har du prøvet.

Den samtale kan du eventuelt lukke med ”Det er der en grund til.” eller ”Det var en beslutning, jeg traf efter grundig research.” Eventuelt ”Vil du gerne vide hvorfor?”

Tit skal du ikke vælge råd til. Men fra. For du kan ikke overkomme det hele. (Altså hvis du vil have et råd herfra).