Som selvstændig er du sikkert vant til at sætte mål i dit arbejdsliv. Men hvordan har du det – helt ærligt – med dine mål? Føles de som en inspiration eller en byrde?

Jeg plejer at sige til mig selv, at hvis mit mål kan få mig tidligt op om morgenen og holde mig sent oppe, så ved jeg, at det er det rigtige mål. Her får du fire tips til at sætte et mål, du ikke kan lade være med at handle på.

sofia_manning_mål

1. Sæt en streg i sandet

Når du sætter et mål er det afgørende, at du samtidig spørger dig selv, hvordan du ved, at du har nået målet. Det svar skal være så specifikt, at du kan trække en streg i sandet og definere helt præcist, hvornår du passerer den streg. Hvis du for eksempel drømmer om at holde foredrag, så stil dig selv det for nogen åbenlyse spørgsmål: ”Hvordan vil jeg vide, at jeg holder foredrag?”

Umiddelbart kan det virke klart, men svarene kan faktisk være mange. “Når jeg første gang står på en scene og taler til et publikum”, “Når jeg har talt for 500 mennesker”, “Når jeg har én aftale om foredrag i min kalender om måneden i et halvt år” eller “Når jeg har holdt et foredrag og nydt det” – for eksempel.

Uden en klart defineret målstreg vil du ikke vide, præcis hvad du arbejder hen i mod, og derfor heller ikke føle glæden ved at have nået dit mål.

2. Vær realistisk – det motiverer

Når du sætter mål og delmål, så bliver processen sjovest, hvis du er realistisk i dine forventninger til dig selv. Vil du for eksempel have en webshop op at køre på en uge, så kan det kun blive en skuffende proces. Et godt værktøj til at undgå det, er at tidsestimere alle dine delmål. Hvor lang tid tager hver enkelt handling? Og sæt så tid af til det. Husk også at sætte tid af til afbrydelser, sjov og uventede problemer. På den måde vil du være i stand til at holde dig til din plan, og det er en utrolig motivation i sig selv, som bekræfter dig i, at du kan det, du har sat dig for.

3. Overblik og fokus hjælper dig i mål

Lav en plan, så du kan se dine mål og delmål dag for dag og uge for uge. Vær så specifik og konkret, som du overhovedet kan, så det er overskueligt for dig og let at begynde. En 1-års-plan er en god idé, fordi det skaber konstant fokus. Når du er fokuseret, er chancen for, at du når dine mål, meget større. Vi får nemlig kun det, vi fokuserer på.

4. Tag det første skridt

Mål nås som bekendt bedst ved at tage et skridt ad gangen. Tænker du for meget over, om det nu er det helt rigtige mål, kan målet ende med at føles som en byrde i stedet for inspiration. Tager du der i mod et skridt mod målet, er du på vej. Derefter kan vejen til målet ændre sig mange gange. Men det betyder ikke så meget, så længe du er på vej.