illustration-af-skattepapirer

Når du køber varer og ydelser fra en leverandør i Danmark, vil du som kunde normalt modtage en faktura med moms,. Men fra den 1. juli 2014 ændrer det sig for virksomheder, der køber elektroniske produkter som for eksempel mobiltelefoner, bærbare computere, tablets, spillekonsoller mv. Som virksomhedsejer skal du nemlig fra den dato selv til at sørge for, at få momsen betalt.

Hvad betyder det for køber?

Ændringen betyder helt konkret, at når din virksomhed køber nye computere eller telefoner, får du en faktura uden moms. Ud fra fakturaen skal du så selv beregne momsen og angive den på din momsangivelse, både som “salgsmoms” og som købsmoms, hvis du kan få fradrag på udgiften.

Du kan få fradrag, hvis det, du køber, er et driftsmiddel. Det er der sådan set ikke noget nyt i, men med de nye regler for beregning af moms slipper du for at ”lægge ud” for momsen og så senere få pengene ind igen som fradrag. Fordi nu kan du regne fradraget ind allerede med det samme.

Metoden er den samme som du måske kender fra køb af varer og ydelser i andre EU-lande. Her modtager du også en faktura uden moms, og så skal momsen afregnes i kundens land efter de såkaldte “omvendt betalingspligt”-regler, som indebærer, at sælger ikke opkræver moms, men skriver på fakturaen, at køber skal betale moms.

Hvis sælgeren leverer andre varer end de pågældende produkter, f.eks. både en bærbar pc og en printer eller skærm, får du stadig en faktura på den bærbare pc uden moms, mens fakturaen for de andre varer skal være med moms.

Hvad betyder det for sælger?

Hvis du har en virksomhed, der sælger de pågældende produkter, altså mobiltelefoner, bærebare computere og så videre, til andre virksomheder, vil reglerne også komme til at påvirke dig. Men reglerne gælder kun, hvis du sælger til virksomheder, eller er en virksomhed, der køber. Det vil sige, at hvis du som kunde, køber din mobiltelefon, din tablet eller din bærbare PC hos Fona, Elgiganten eller en anden detailforretning, der primært sælger til private, vil du fortsat få en faktura med moms.

Hvis din virksomhed sælger produkterne og bliver ramt af de nye regler, skal jeres regnskabssystemer opsættes på en ny måde, for at håndtere dette salg.

Grunden til, at SKAT har ændret af reglerne er, at de ønsker at begrænse muligheden for momssvig ved handel med de produkter, reglerne omfatter. Der kan for eksempel ske momssvig, hvis sælger opkræver momsen af køberen, men aldrig afregner det med SKAT.