Uha, hvor har jeg hørt den sætning mange gange.

Og hvor har jeg tit siddet med selvstændige, der har oplevet konsekvensen af at have oprettet et firma ud fra netop den strategi.

Konsekvenser, der gør at de

 • selv mangler penge til at investere i deres egen virksomhed
 • må knokle timer og atter timer og stadig få en dårlig løn
 • har vænnet kunderne til, at ydelsen ikke er mere værd
 • er bange for at miste kunder, hvis de sætter prisen op
 • har drænet deres eget mindset så meget, at de selv tror på, at de er så lidt værd

Den sidste grund er den værste. For hvis du ikke længere tror på dit eget værd, er det unægtelig svært at overbevise andre om det.

Sådan hæver du dine priser

Når jeg hjælper mine kunder med at komme ud af den situation, er mit fokus at få dem til at hæve priserne så hurtigt som muligt. Som regel ud fra den her strategi:

 1. Find ud af, hvad dine priser skal være
 2. Beslut dig for, hvornår priserne stiger
  • Har du hverken faste kunder eller et nyhedsbrev, hvor du kan bruge prisstigningen i form af en kampagne, ville jeg som udgangspunkt lade prisen stige fra i morgen. Er du usikker på, om du i praksis kan tage den pris, du gerne vil, så spørg dig selv, hvorfor du ikke mener, at du er den nye pris værd. Som regel når jeg stiller det spørgsmål til mine rådgivningskunder, kommer de selv med nogle punkter ved ydelsen, der ikke 100 % matcher den nye pris. Herefter kan de tit ændre på ydelsen, så den bliver mere værd. I så fald kan prisen først stige, når varen er optimeret. Du kan sikkert bruge samme metode.
  • Har du et nyhedsbrev, anbefaler jeg at du kører en kampagne med ”alle ydelser bestilt inden dato xx.xx.xx faktureres efter den lave pris. Herefter er prisen xx kroner.” Hvis du vælger den her løsning, så stil gerne som betingelse, at købet er betalt, inden den pågældende dato. Ikke bare bestilt. Når noget er betalt, er det sværere at rende fra. Også selv om en skriftlig aftale burde være lig med penge. Nogle gange fortryder folk. Det skal ikke blive dit problem
  • Har du tilbagevendende kunder, ville jeg til enhver tid varsle stigningen. For at kunderne har en reel mulighed for at tage stilling til, om de vil fortsætte samarbejdet. Du får meget mere ud af, at det er et tilvalg og ikke af nød. På langt sigt. Jeg foreslår en til tre måneders varsel, alt efter hvor stor stigningen er/hvor meget kunden bruger dig. I så fald kombiner også gerne med en kampagne som nævnt i note b, så de kan fastholde den lave pris mod at købe mere på den korte bane
 3. Drøft eventuelt din beslutning med selvstændige, der har succes, og som tør tro på (din) succes
 4. Stå fast på din beslutning
 5. Stå fast på din beslutning

Sådan styrer du intropriser

Du kan godt arbejde med begrebet ”intropriser”. Men så skal det være ud fra en bevidst strategi, du selv vælger, så du netop gør op med dig selv,

 • hvornår prisen skal stige (eller eventuelt en variant a la intropris til de første x kunder. I så fald gå bevidst efter nogle kunder, hvor du ved, du kan skabe nogle rigtig gode resultater, så du har nogle gode referencer til din videre markedsføring)
 • hvad prisen skal stige til
 • hvilke/n af dine ydelser du vil give intropris på, og hvilke kunderne skal betale fuld pris for

Jeg er den største fortaler for salgskampagner, hvor du giver kunden en god grund til at købe nu. Fordi kampagnerne virker. Og den gode grund kan eventuelt være, at prisen snart stiger. I december 2014 solgte jeg for 50.000 kroner ekstra til kunder, der ikke stod med et akut behov. Men de vidste, at prisen ville stige en bestemt dag, og derfor købte de klippekort, før prisen steg.

Men du skal ikke bruge intropriser eller rabatter, fordi du bliver presset, eller fordi du ikke tror, du er mere værd. Det kommer der ikke noget godt ud af. Men du kan bruge rabatkampagner, når de er til din fordel. Og ellers ikke.