Dagene bliver kortere, julen står for døren, og snart skriver kalenderen 2014. Alt ånder fred og julehygge, troede du. Men så stødte du på dette blogindlæg.

Forskudsopgørelse. Selvangivelse. Årsopgørelse. Restskat. Er der noget, der mere effektivt kan suge idyllen ud af december måned?

Inden du får rødkålen galt i halsen så træk vejret roligt. Der i virkeligheden kun to ting, du skal overveje, inden rådhusuret slår sine tolv slag, og indkomståret 2013 officielt er ovre. Og de to ting kan endda betyde, at du sparer penge.

De to ting er:

• Er min forskudsopgørelse for 2013 korrekt?

• Skal jeg indbetale til min pension?

 

Illustration-af-mand-der-arbejder-paa-computer

Det er vigtigt at checke sine skatteforhold inden årsskiftet

Tag et kig på din forskudsopgørelse for 2013

Inden den 31. december 2013 bør du kigge din forskudsopgørelse for 2013. Og ja, du læste rigtigt. Det er din forskudsopgørelse for 2013, vi taler om. Altså den, du modtog fra SKAT for et helt år siden.

Men hvorfor bekymre sig om det nu? Forskudsopgørelsen fra 2013 er jo vand under broen, tænker du måske.

Hvis du for eksempel har startet virksomhed inden for det seneste år, er det ikke blevet noteret på din forskudsopgørelse, og du får med stor sandsynlighed en skat, der bør betales inden 31. december 2013.

Er du allerede ovre disse begyndervanskeligheder kan det måske alligevel betale sig at få et overblik over skatten for 2013.

Skal jeg betale restskat eller have penge tilbage?

I 2013 har du betalt skat ud fra, hvad din forskudsopgørelse fortalte, at din indkomst ville blive. Viser det sig, når året er ovre, at du har tjent mere end beregnet, og du dermed skal betale mere i skat, end du har gjort, kommer du til at betale renter af restskatten.

Du kan allerede nu få det overblik ved at lave en foreløbig beregning. Dette kan du gøre enten på SKATs hjemmeside eller ved at kontakte din revisor. Hvis du betaler restskatten inden nytårsaften, sparer du renterne.

Du kan betale restskat via skattemappen. Enten med Dankort, eller der kan blive lavet et betalings-ID, så du kan betale via netbank.

Er du derimod en af de heldige, der skal have penge tilbage i skat, kan du allerede nu søge om at få den overskydende skat udbetalt, inden du modtager din årsopgørelse. Men igen er nytårsaften en vigtig dato, for SKAT skal have ansøgningen om tidlig udbetaling af overskydende skat senest den 31.12.2013.

Indbetal til pension

Den sidste ting, du bør overveje, inden du for alvor kan placere nytårshatten trygt på hovedet, er, om du skal lave en indbetaling til en pensionsordning.

Som selvstændig erhvervsdrivende er der i år og til næste år mulighed for at få fradrag på en indbetaling på op til 30 % af virksomhedens skattemæssige resultat før renter. Men fra og med 2015 kan du som selvstændig maksimalt betale 50.000 til din ratepension. Hvis du vil udnytte muligheden for en større indbetaling i år, skal du altså nå at gøre det, inden nytårsaften.

Når du har overvejet disse to punkter kan du med ro gå det nye år i møde. Lige indtil selvangivelsen og årsopgørelsen kommer, men det tager vi til den tid.