Jeg arbejder – som nogle ved – meget med innovation og iværksætteri. Og hvad er det?

Det er idébehandling og eksekvering, dvs. at man forsøger at bringe en opstået markedsmulighed/behov ind i et forretningskoncept, som kan overleve, og som man kan tjene penge på. Når man starter på et iværksætterprojekt, siger det sig selv, at der ikke er nogen forretning og dermed heller ingen penge. Man skal med meget sparsomme midler skabe noget, som nogle andre har behov for og tror på. Der er nogen, der skaffer lidt funding, men det er i min verden kun lidt ætertil at starte på.

mentor_niels_z

 

Hvis motoren ikke kommer i gang, så kommer man ikke ud at køre. Det er ikke godt for forretningen, og det bliver sværere og sværere at overbevise sine omgivelser om, at man skal blive ved med at puste æter i maskineriet. Derfor er iværksættere normalt specielle støbninger, der ikke vil administrative systemer, men er fandenivoldske, nogen gange overdrevne optimister og af og til irriterende vedholdne. Men det er det, der skal til for at komme igennem med noget, som andre ryster på hovedet af.

De, hvor jeg gerne vil være med, er der, hvor iværksætteren har et helt ekstraordinært drive og en uovertruffen entusiasme omkring sin idé og ønsker at tjene penge og ikke råbe på æter hele tiden. En klar og god idé, som dækker et behov i markedet kombineret med nogle salgsgener, er en stærk cocktail,  som har gode  chancer for succes. Det allerbedste er, når en iværksætter faktisk har evnet at få mindst én kunde til at binde sig til at købe produktet/ideen – måske endda før produktet er færdigt – så er der store chancer for succes. Og det er ulige meget lettere at skaffe finansiering til at udvide forretningen.

Når jeg ser en iværksætter, der brænder for sin idé – det  specielle glimt i øjet man kan fange i et splitsekund – og iværksætteren tør gå ”all in”, dvs. arbejde vildt på projektet, bruge en del eller hele sin privatkapital på projektet, dvs. tage en meget stor risiko, så er jeg betaget og synes, at det er et projekt, hvor jeg gerne vil hjælpe med de erfaringer, jeg har fået gennem min iværksættererfaring.

Og vi skal have flere succesfulde iværksættere i Danmark, der ikke bliver afhængige af at sniffe æter.