Janteloven er oprindeligt et begreb fra Aksel Sandemose’s roman ”En flygtning krydser sit spor”, der er skrevet helt tilbage i 1933. Romanen er en skildring af Espen Arnakkes opvækst i byen Jante.

Du kender garanteret Jantelovens 10 bud, som lyder således:

  1. Du skal ikke tro, du er noget.
  2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
  3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
  4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
  5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
  6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.
  7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.
  8. Du skal ikke le ad os.
  9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
  10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.

Janteloven florerer stadig

Selvom Janteloven er tilbage fra 1933 florerer den stadig i Danmark. Faktisk er Janteloven et typisk dansk fænomen, hvilket jeg har fået bekræftet på mine rejser rundt i verden.

Her har jeg pga. min store interesse for at bryde med Janteloven, spurgt dem, jeg har mødt på min vej, om deres kultur også havde en Jantelov. De fleste har kigget på mig, som om jeg var bims og spurgt ind til, hvad det her Jantelov nu var for noget, hvorefter jeg har forklaret.

De fleste reaktioner har været ”Hold da fest det lyder dumt”, ”Hvorfor ville man da opretholde sådan noget?” eller ”Det forstår jeg slet ikke”.

Er Janteloven i virkeligheden en undskyldning for ikke at handle?

Som selvstændig møder jeg mange på min vej, der desværre ubevidst bruger Janteloven som en undskyldning for ikke at handle. De holder sig tilbage af frygt for at skille sig ud. De fleste selvstændige ved dog godt, at det er nødvendigt at skille sig ud for at få succes.

Grunden til, at det sker ubevidst, tror jeg er, at Janteloven er så stor en del af vores kultur. Jeg ser f.eks. tit opdateringer på Facebook som ”Ja undskyld jeg praler, men..” eller ”Uh ha der fik jeg vist lige pralet lidt for meget. Beklager” og lign.

Hvor er det bare ærgerligt!

Der findes nærmest intet bedre, end når mennesker tør træde ind i deres lys og bare leve livet for fuld udblæsning. Det ville da være så hamrende trist, hvis vi alle sammen skulle gå rundt og være ens.

Illustration-af-en-stærk-mand-der-kroeller-noget-papir

Det er helt okay, at spille med de muskler man har

En ny Jantelov er på vej

Som noget rigtig positivt ser jeg dog også eksempler på det modsatte.

Facebookgrupper hvor man fredagspraler og lign. Grupper hvor det handler om at være stolt af sig selv og sige det højt. Hvor er det dog bare befriende. Det er meget lettere at inspirere andre og blive inspireret, når vi tør være 100 % os selv og bare give den fuld skrald. Også som selvstændig!

Så hvorfor er dette emne overhovedet vigtigt for dig som selvstændig?

Jo, jeg vil først og fremmest gerne have dig til at overveje, om du går og holder dig selv nede. Kunne du i virkeligheden præstere bedre, hvis du slap tøjlerne og var 100 % dig selv?

Derudover vil jeg gerne have dig til at overveje, hvordan du har det med andres succes. Bliver du begejstret, når andre slår igennem, eller bliver du frustreret og misundelig?

Jeg vil klart mene, at du bidrager meget mere, når du tør slippe bekymringen om, hvad andre tænker og i stedet fokuserer på, hvordan du bedst kan få din virksomhed til at køre og bidrage med de ting, som du gerne vil.

Hjælp med at give Janteloven sparket

Jeg er overbevist om, at vi alle kan bidrage til, at Janteloven bliver sparket ud af det danske samfund. Hvis flere og flere af os vælger at gå forrest og rose os selv. I min optik bidrager Janteloven ikke til noget som helst positivt (måske en lille smule ydmyghed), så hvorfor er det, at den stadig får lov til at fylde så meget?

Misforstå mig nu ikke. Jeg mener bestemt ikke, at vi alle skal gå rundt som højrøvede individer, der kun tænker på at fremhæve os selv. Tværtimod handler det om at løfte i flok. At kunne løfte hinanden med et klap på skulderen og et ”godt gået”.

Hvad er din erfaring med Janteloven?

Jeg har ofte overvejet, om Janteloven fylder mere i kvinders verdens end i mænds?

Og om det er menneskers egne bekymringer og begrænsninger, som projekteres over på andre via Janteloven?

Dette indlæg er lidt om, hvordan jeg oplever Janteloven. Jeg vil super gerne høre, hvad din erfaring er og om Janteloven er noget, som du møder på din vej som selvstændig.

Jeg elsker en god debat, så giv endelig gas.