Du kender sikkert begrebet “Geronimo”. Måske har du læst det i en bog, set det i en amerikansk film eller stødt på det i forbindelse med, at du er hoppet ud af et fuldstændig sundt og raskt fly. Du har næsten med garanti hørt Aura eller Fallulah skråle ”Geronimo” på P3. Men ved du hvorfor?

Knælende indianerhøvding med gevær

Geronimo kæmpede for sin sag og var ikke til at stoppe

Den mest berømte af hans mange nær-ved-og-næsten tilfangetagener var ved ”Medicine Bluff” i Oklahoma, hvor han i bogstaveligste forstand sprang ud fra en klippe, stadig siddende på sin hest.

Han og hesten landede i en flod og flygtede på denne måde fra en måbende amerikansk hær. Så ku’ de lære det!

Under anden verdenskrig begyndte de amerikanske faldskærmssoldater fra 501ste regiment at råbe ”Geronimo!”, når de sprang ud over ukendt fjendeland fra deres DC3 fly. ”Geronimo” blev dermed til en metafor for det at ”turde” – To DARE – at springe ud i det ukendte – både fysisk og mentalt.

Iværksættere er forretningslivets faldskærmssoldater og Apache høvdinge

Iværksættere er pr. definition Geronimos! For det er iværksættere, der risikerer sig selv, deres økonomi og CV, når de kaster sig ud fra fastløns-klippen. Det er iværksættere, der udfordrer det etablerede. Det er iværksættere, der skaber de nye standarder og erobrer verden.

I DARE2mansion og på STARTUP BUZZ’en  er vi så privilegerede, at vi arbejder sammen med en lang række super-awesome Geronimos, der har turdet tage springet og gøre en kæmpe forskel.

Tag for eksempel: Katrine og Mia, der kvittede karrieren i Corporate Danmark for at hjælpe udsatte unge med at finde mening med livet i people-house  – og som nu er på Mette Frederiksens og mange andre politikeres dagorden.

Jesper der tvivlede på om iværksætter-drømmen kunne bære, men som bare et år senere har 5 folk der koder og skaber nye standarder inden for sportstalentudvikling i eye4TALENT.

Så er der Morten, der som 23-årig allerede har skabt en hel kæde af oplevelsesvinbutikker i Smagførst. Eller de to hoppe-lopper Martin og Ilir, der har skabt Danmarks største parkour bevægelse med Team JiYo og bliver hyret af Kongehuset.

Kræn og gutterne, der, mens de stadig studerer, har startet en virksomhed, der udfordrer IT-verden og sætter Open Source på dagsordenen. Matilde der finder og promoverer unikke danske fødevareproducenter i Furago og mange, mange flere.

Iværksættere rocks!

Vi burde alle sammen ligge i aflåst bedestilling i taknemlighed og anerkendelse for, at de tør! Vi burde alle sammen, og vi nævner i flæng: Medier, politikere (uanset om de går på blå eller rød stue), embedsfolk, økonomer, jobformidlinger, SKAT, Hr. og Fru Danmark – ja, os alle sammen, sende et takkebrev og en tanke til dem, der hver dag kaster sig ud på den danske iværksætter-slagmark.

Så derfor:

 

Kære iværksætter og selvstændige erhvervsdrivende.

TAK fordi du dagligt bidrager til vores samfund.

TAK fordi du arbejder 80+ timer om ugen for at gøre en forskel.

TAK fordi du betaler skat og bidrager til vores skoler, sygehuse og velfærdsmodel samtidig med, at du, i de første mange år, udbetaler en ringere løn end dagpenge eller kontanthjælp til dig selv (hvis du altså  udbetaler løn).

TAK fordi du forsøger at skabe noget fra bunden, selvom så meget andet ville være nemmere.

TAK fordi du ansætter folk og gennem netværk skaber projekter og muligheder for andre selvstændige.

TAK fordi du tror på, at man kan være selvstændig i Danmark.

TAK fordi du tør!

Du har POSITIVE IMPACT og vi har dyb respekt for dig og dit mod!

May the force be with you!

GERONIMO!

 

PS: Hvis du vil være med til at puste til iværksætter-bølgen, så vi forhåbentlig alle sammen i fællesskab kan gøre den til en Tsunami, der oversvømmer landet, så er du velkommen til at kopiere iværksætter-TAK’en/linket og poste eller sende den til en iværksætter, du synes fortjener et ordentligt klap på skulderen.

Tak fordi du er med til at sætte iværksætteri på dagsordenen!