For at sige det lige ud: Nogle gange er det din egen skyld, at du ikke tjener det, du gerne vil.
Og det er en god nyhed. For det kan du meget lettere lave om på, end hvis det var kundernes skyld.
(Selv når det er ”kundernes skyld” skyldes det tit, at vi selv har vænnet dem til nogle meget gunstige vilkår. Mere om det en anden gang).
Rigtig mange selvstændige har selv opbygget nogle præmisser, der gør det rigtig svært for dem at tjene mange penge.
En af dem er, at alt skal være perfekt.
Min cykel er heller ikke perfekt
Og når vi som fagfolk vil levere en ydelse PERFEKT, så er det næsten never ending. For vi kan blive ved med at nusse og forfine på en lang række punkter. Det kender jeg da også selv, når jeg skriver tekster.
Men jeg kender ingen kunder, der vil betale for de sidste timer, for at jeg rykker resultatet fra 95 % til 98 % perfekt. De kan sikkert ikke se forskel.
Ligesom jeg også selv på en række punkter godt kan nøjes med, at noget bare virker. For eksempel min cykel. Den skinner heller ikke hver dag (eller den har faktisk ikke skinnet siden den dag, jeg købte den).
Og tit er det en smagssag, der gør, om kunden vil kunne lide de sidste par detaljer, vi sidder og sysler med.
Vi, som producerer unikke produkter eller tjenesteydelser til den enkelte kunde, arbejder enten på fast pris eller timepris. Uanset betalingsform kan vores perfektionisme blive rigtig problematisk. For hvem skal betale for den?
Ofte ser jeg selvstændige, der sidder på fast pris og forfiner og forfiner. Og på mindre opgaver skal der ikke forfines ret meget for at du lige pludselig har givet 30 % rabat eller mere.
Og hvem gør du det for?
Jeg hylder ambitioner, men jeg hylder også, at du lever godt af dit arbejde. Og det kommer du ikke til, hvis du giver kunden (langt) mere, end han betaler for.
Perfektion på fastpris er meget dyrt.
For nylig talte jeg med en selvstændig, som arbejdede med fastprisaftaler. Og udover at hun var meget ærekær om sit arbejde, ville hun også gøre alt for at få tilfredse kunder. Om det så betød at ændre produktet på husets regning, hver gang kunden skiftede mening. Og det var mange gange skulle jeg hilse at sige.
Ja, vi skal gå efter tilfredse kunder! Det er dem, der får os til at vokse og giver og lyst til at fortsætte. Men vi skal ikke slide os selv ihjel – og slet ikke til fast pris – for kunder, der ikke kan finde ud af, hvad de vil. Det ødelægger både vores økonomi og vores arbejdsglæde.
Hvis du arbejder på fast pris (og det kan der være mange gode grunde til), er det et must, at du definerer i kontrakten helt præcist, hvad prisen dækker. Inklusiv hvor mange ændringer. Hvis kunden gerne vil have fast pris på ubegrænset antal ændringer, så tilbyd eventuelt flere forskellige priser. En inklusiv to rettelser og en pris, der er radikalt højere, inklusiv ubegrænset antal rettelser.
Du kan eventuelt også lave have en fast pris med en fast takst, hver gang kunden vil rette. Alt efter hvad der passer til din ydelse.
Så vælger kunden selv. Og lur mig: Lige pludselig skal der nok ikke rettes så meget mere. Og det gør os sikkert også gladere for at gå på arbejde. Udover at vi bliver rigere.
Jeg synes næsten aldrig, folk beder om mange rettelser, selvom jeg også lover at rette, til kunden er tilfreds. På den måde er garantien nærmest en gratis omgang.
Men jeg har indført, at kunden skal godkende første tekst eller præcisere, hvad der skal rettes, når jeg laver en større opgave. Vender kunden ikke tilbage indenfor en uge, sender jeg faktura på den ene tekst og fortsætter til næste kunde.
Jeg mangler ikke henvendelser, og de fleste af mine kunder er glade, så jeg orker ikke at bruge tiden på dem, der alligevel ikke rigtig ved, hvad de vil have 😉
Hej Louise
Det er dejligt at høre at det fungere godt for dig. God ide at få dem til at give feedback på en mindre del, før du går videre.
Majbritt
Yes – kender det som – er Kirsebærdynen ikke dyr ? og her svarer jeg ( næsten altid) vi kan altid forhandle en god pris ….
Nok bedre med : ja den er dyr for nogen,billigt for andre , men det er investering for livet , med den Sunde Søvn …. Hvis du regner sovende timer sammen i feks 10 år bliver det måske under 2 øre i timen .. Og det kan man da sige er billigt
Glad for at læse, at at du vil sige noget andet næste gang.
Der er jo en grund til, at varen koster det, den koster
Ja, men der er også en grund til, at varen bliver solgt for mindre end det, den skulle koste. Den grund er, at man skal leve af noget.
Jeg kan se online, at alt for mange åbner en webshop eller en får en fin hjemmeside – og så siger de: Nå, hvad gør jeg nu?
Det er fint nok bare at springe ud i tingene – men arbejdet med at skabe synlighed begynder først, når butikken er online. 🙂
Hvis varen bliver solgt til mindre, end det vi har besluttet os for, at den skulle koste, har vi sat prisen forkert fra starten.
Jeg havde en gang en kunde, der overbeviste mig om, at han ikke skulle betale det, jeg havde sat varen til. Og jeg gik omgående hjem og satte prisen ned for alle. Fordi han havde ret. Havde han ikke haft ret, havde jeg ikke sat prisen ned.
Og helt enig Louise: det er ikke nok at have en hjemmeside.