Da jeg i sin tid etablerede firma, var jeg fuld af frygt. Kunne jeg nu klare det? Hvad nu hvis jeg fejlede? De fleste kender det – at når vi starter på noget nyt og vigtigt, er vi bange.

mærk_din_frygt

Dit signal til handling

Når jeg spørger succesfulde mennesker, hvorfor de er der, hvor de er i dag, siger de, at det er fordi, de så frygten i øjnene og handlede på det, som de var mest bange for. For frygt er i virkeligheden et signal til handling. Frygten fortæller dig, at det her er vigtigt, meget vigtigere end alt du kan udrette uden at mærke frygten.

Nu tænker du måske, at du ikke oplever særlig meget frygt i dit liv. Men ligegyldig om vi er bevidst om frygten eller ej, så oplever vi alle frygt. Hvis du ikke kan se og mærke frygten i dit liv, så er mit bud, at det er fordi du enten ikke er bevidst omkring den, eller fordi du ikke udlever dit fulde potentiale.

Det vigtige bliver aldrig rutine

En af de vigtigste lektier, jeg har lært om frygt, lærte jeg af min store inspiratorer, Gangaji. Gangaji er en spirituel lærer, som jeg flere gange har inviteret til Danmark for at holde foredrag. Når jeg møder mennesker som hende, der formår at udleve deres drømme, bliver jeg altid nysgerrig og spørger ind til, hvordan de tør.

Og da jeg spurgte Gangaji, sagde hun noget, jeg aldrig har glemt. Hun sagde, at når hun går på scenen, som har været kernen af hendes arbejde i næsten 40 år, føler hun stadig modstand. Og bagefter slår hun sig selv i hovedet over, hvor dårligt det gik. Som hun sagde:

“ Fordi det er det, der ligger mit hjerte nærmest, føler jeg en enorm frygt for det. Det bliver aldrig naturligt for mig. Aldrig.”

Det gav utrolig meget mening for mig. Det er jo netop dér, hvor vi gør det allervigtigste, at vi har noget på spil og vores liv bliver intenst.

Mærk glasloftet

Uanset om det gælder dit privatliv eller arbejdsliv, kan du også lære din frygt at kende og bruge den til at udleve dit potentiale og dine drømme. Men først skal du selvfølgelig kunne genkende frygten.  Ofte gemmer den største frygt sig i de forhindringer, som vi godtager uden videre, eller i de drømme, som vi skubber væk. Men måske er det i virkeligheden et signal om, at der her gemmer sig virkelig meget frygt, og at vi derfor har nærmet os noget, der er vigtigt for os.

Her er tre spørgsmål du kan bruge, hvis du vil lære din frygt at kende:

– Hvilke drømme eller mål i dit liv er dukket op igen og igen, uden du har handlet på dem?
– Hvilke forhindringer eller undskyldninger har du for ikke at handle på dine drømme og mål?

– Hvor i disse forhindringer kunne reel frygt gemme sig, måske i en helt anden forklædning end den du forestiller dig eller er vant til?

Hæv forventningerne til dig selv, så du begynder at møde udfordring, mærke glasloftet og dermed frygten i dit liv.

Ikke fordi et liv uden frygt ikke er et godt liv. Men fordi jeg tror på, at kan du ikke mærke frygten, så har du mere power inde i dig, mere du skal skabe og give til verden.

God fornøjelse!

Kærlig hilsen

Sofia Manning
www.sofiamanning.com