Tilbage i 2012 drev jeg mit webbureau magentoxperten.dk og det gik glimrende med at lave magento webshop løsninger. Jeg fik løbende flere og flere kunder og en dag var en af mine kunder så glad for mig, at de spurgte om jeg ikke ville blive medejer af deres shop. Jeg synes, det var spændende fordi min drøm var at drive webshops ved siden af at bygge dem i mit webbureau.

Derfor kunne jeg da heller ikke sige ”nej”, da jeg blev tilbudt 33 % af en sexshop med sexlegetøj og lingeri. Vi underskrev købsaftalen på, at jeg købte 33 % og herefter var jeg den glade ejer af 33 % og så frem til at give den gas.

Det var super spændende og vi udviklede os utrolig hurtigt efter jeg kom ind. Jeg fik bygget en god Magento webshop og fik fordoblet omsætningen måned til måned så på sin vis gik det rigtig godt og jeg følte virkelig jeg bidrag med noget.

Dog begyndte vi at blive uenige om vores strategi, økonomi osv.  Og en lang historie kort endte med, at de fra den ene dag til den anden ekskluderede mig, da de ville have det for sig selv.

Jeg var selvfølgelig i chok og uforstående ”jeg har jo 33 %, så det kan de da ikke bare gøre?” og på papiret kunne de heller ikke gøre det. Mit problem var, at jeg ”blot” havde et stykke papir, der sagde ”jeg har 33 %” og da der ikke stod andet skulle jeg nu til at bevise mit værd ved at forklare, at jeg havde bygget shoppen, markedsføring osv.

Jeg tog derfor fat i min advokat, hvor vi skrev til dem at vi havde et tilgodehavende i form af mine 33 % og jeg prøvede at regne sammen alle timer med et økonomisk krav.

Dog skete der intet. De blev ved med at trække det i langdrag og til sidste måtte vi stævne dem, som så efterfølgende resulterede i et forlig.

Hvis jeg nu havde en ejeraftale der sagde ”Kristoffer er ansvarlig for webshop, markedsføring og arbejder 30 timer om ugen etc.” ville det have været helt klart, at jeg havde en aktiv i rolle i selskabet, men da jeg havde været så dum ikke at have lavet dette skulle jeg ”bevise mit værd” da der var intet på skrift der antydede at jeg lavede andet end at eje 33 %.

100.000 kr. til advokat omkostninger

Da min far er advokat kostedt det mig selvfølgelig ikke 100.000 kr., men nu er det ikke alle, der har en far, der er advokat og så ville det have løbet op i 100.000 kr. i sagsomkostninger, da vi havde et forløb på 13 måneder med korrespondance frem og tilbage med krav, dokumentation samt stævning.

Hvad kan du gøre for at undgå det?

Første og fremmest skal du selvfølgelig sikre dig, at du indgår et samarbejde med nogle du kan arbejde sammen med og føler du kan stole på i både med- og modgang. Det er selvfølgelig meget svært at vide, hvis du indgår et professionelt samarbejde, og du ikke kender din nye samarbejdspartnere så godt.

Da jeg indgik mit samarbejde vidste jeg godt, at vi var meget forskellige, og at det måske ikke ville være verdens bedste samarbejde, men at vi kunne arbejde os hen mod noget godt. Det var en fejl, da jeg nok skulle have fokuseret mere på menneskene end virksomheden og økonomi for det skal jo også være sjovt at gå på arbejde og det hjælper en del, hvis man arbejder godt sammen. Derudover vil risikoen for at komme ud i noget lignende, det jeg var ude i, være mindre.

Husk det vigtigste – ejeraftalen

Godt nok. Du kan bekræfte, at du vil samarbejde med X. Hvad gør du så nu? Få lavet en ejeraftale og her skal du have fat i en advokat.

Advokater ved meget mere om dette end jeg gør, men mit indtryk er, at der 3 hovedområder man arbejder med. Magt, økonomi og exit.

– Magt er i princippet, hvem der bestemmer hvad og tager hvilke beslutninger.
– Økonomi. Hvor meget får jeg i løn? Og hvor mange timer?
– Exit. Hvad nu, hvis en af jer ikke gider mere? Kan du så købe anparterne? Og til hvilken pris?

Resten skal du vende med din advokat – HUSK DET FØR DET ER FOR SENT