– Tag dig selv lige så seriøst, som du tager din bundlinje.

Som iværksætter, founder, stifter, ejer, direktør eller hvad du nu foretrækker at kalde dig, så ved du, hvor krævende det er at udvikle en virksomhed fra bunden.

Der skal laves strategi, business planer, budgetter og regnskaber. Virksomhedens produkter skal udvikles. Der skal sælges og markedsføres. Medarbejderne skal ledes. Forretningen skal udvikles og vedligeholdes.

For at sige det kort: Der er pænt meget at holde styr på og du har rocker travlt.

Men der er én ting, som både banker, væksthuse, investorer og typisk også vi selv har tendens til at glemme. Der er nemlig én ting, som mangler i hele den lange oversigt, som vi lige har listet op. Det er DIG!

Illustration-af-mand-med-vaekstkurver

Din livsstil og personlige udvikling har også indflydelse på din bundlinje

Som iværksætter ER du din virksomhed!

– Og din personlige udvikling er ligefrem proportional med din virksomheds udvikling.

Du kan have verdens bedste idé, et genialt produkt og fundet dit eget Blue Ocean på den blodrøde markedsplads.

Alt det er lige meget, hvis du ikke er den bedste version af dig selv.

Uanset om du driver din virksomhed alene eller har samlet et team af super kompetente medarbejdere og co-founders, så er I et lille team, hvor hver enkelt person er nøje udvalgt og har sine helt specifikke kompetencer.

Alt afhænger af dig eller jer.

Som den der har startet virksomheden, er du sandsynligvis den med den skarpeste vision for hvad der skal ske med virksomheden.

Hvis du er ene-ejer, så er du også den eneste, der for alvor kan træffe beslutningerne og vise vejen for de andre, der har sluttet sig til dig, fordi de tror på din idé. Derfor er det alfa og omega, at du har det godt fysisk og mentalt og at du ikke nedprioriterer din egen personlige udvikling, for det kommer til at have afgørende betydning for, hvordan det går din virksomhed.

En gang om året, i den internationale iværksætteruge, får vi for alvor lov til at mærke hvor vigtig den personlige udvikling er for iværksættere og deres forretninger. Sammen med nogle mega-cool mennesker og organisationer driver vi non-profit projektet The STARTUP BUZZ, hvor 12 superseje iværksættere bliver inviteret med på en ugelang bustur rundt i hele landet.

Vi er i en ny by hver dag, hvor iværksætterne møder succesfulde virksomhedsejere, politikere, andre iværksættere, studerende, arbejder med deres egen personlige og professionelle udvikling og vinderen af BUZZen får bl.a. et advisory board.Vi kalder det en moderne dannelsesrejse.

Formålet er at smide iværksætterne ind i en udviklingsmæssig trykkoger, der kan accelerere deres udvikling og hjælpe med at skyde dem ud i Stratosfæren, hvor de hører til.

Konceptet er baseret på en holistisk tilgang til iværksætteri ud fra devisen, at det er mennesker, der skaber succesfulde virksomheder. Vi driver også et iværksætterhus, der hedder DARE2mansion, som har en strategi, der er bygget op efter samme koncept. Hvert år på BUZZ’en står vi og mange andre – inkl. BUZZ’erne selv – med kæben nede på gulvet i forbavselse over hvor meget, det er muligt at flytte sig på en uge, hvis man investerer tiden og har modet til at tage sig selv seriøst.

Du kan se en kort video her fra årets STARTUP BUZZ, hvor deltagerne fortæller hvad de har fået ud af at være med på BUZZ’en.

Kort sagt handler det om at tænke holistisk, når man tænker udvikling.

Ja, du skal tænke på strategi, produktudvikling, funding, udvikle dit netværk, have styr på det juridiske, og kunne administrere og gennemskue moms og skat (eller kende nogen der kan).

Det gør vi også på BUZZ’en og i DARE2mansion.

Men du skal også have fokus på dig selv, for du er din virksomhed.

Her er 5 konkrete tips og råd, som du kan overveje at inkorporere i din hverdag.

Vi gør det selv og vi ved at det virker:

1) Spis ordentligt

 

billede-af-frugt-og-sund-mad

Kender du det med at have så travlt, at du ikke kan nå at spise?

Eller kaster du en pizza og cola i hovedet og tanker kaffe og Snickers ad libitum om eftermiddagen for at holde den kørende?

Sådan havde vi det også en gang – vi havde jo ikke tid til andet.

Så mødte vi Umahro. Nu spiser vi frokost hver dag. Og vi spiser hjernemad. Masser af grøntsager, fisk og friske grøntsagsjuicer hver dag.

Hvorfor?

Fordi det administrerer dit blodsukker og hjælper dig med at holde et højt energiniveau hele dagen.

Du bliver simpelthen klogere af det.

Ja, rødbedejuice kan godt smage lidt som medicin i starten (det hjælper dog med lidt æble og masser af ingefær), men de professionelle cykelryttere har altså skiftet deres EPO ud med rødbedejuice af en årsag. Det virker!

Søvn og motion spiller også en super vigtig rolle. Vidste du f.eks. at søvn mellem kl. 22 og 02 er markant mere givende end søvn før og efter? Så gå tidligt i seng og stå tidligere op.

Motion og bevægelse får også din performance op på kontoret, så tag cyklen, tag i fitness centeret eller løb en tur.

Lad være med at tro du ikke har tid – du har faktisk ikke tid til at lade være!

Sov, motioner og spis sundt.

Det lyder banalt, men det er psyko-vigtigt! Ikke bare for dig personligt, men for hvor succesfuld din virksomhed bliver. Og du er da seriøs ik’?

2) Meditér

 

billede-af-kvinde-der-meditere

Meditér 1 til 2 gange om dagen. Vi ved godt, at det lyder “hokus-pokus-touchy-feely-arhj- nu-må-du-stramme-op-jeg-har-travlt-for–helvede-agtigt”. Men de gør det også hos Google og der er en mening med galskaben.

NASA lavede på et tidspunkt et meditations-eksperiment med deres astronauter. De fandt ud af, at hvis astronauterne mediterede i 26 minutter om dagen, så kunne de optimere deres performance med over 33%!

Tyg lige lidt på det tal.

Kunne du godt tænke dig at optimere din performance med 33%?

Vi gætter på at svaret er ja.

Føler du dig træt om eftermiddagen, som vi er genetisk kodede til at gøre, så drop kagen, slikket og kaffen og sæt dig et roligt sted og slap af i 10-15 minutter.Eller start dagen med en meditation inden du står op.

Hvis du er meditations-rookie, så er den letteste måde at komme i gang at downloade en af de mange guidede meditationer, der findes i app store.

Bare 10 minutter vil give dig så meget fornyet energi og fokus, at du kan klare resten af arbejdsdagen med et smil. Og nej, det er ikke noget hippie-shit – det gør dig bedre. Guaranteed!

(Tjek f.eks. apps som Buddhify, iMindfulness, Omvana).

3) Lav noget andet end at arbejde

 

billede-af-kvinde-der-bader

Kender du det med, at man altid får de gode idéer, når man er i bad, selv om man har brugt hele dagen på at knække en eller anden mental nød uden held?

Det er fordi, at når du går i bad, så udløser det dopamin samtidig med, at du giver slip på problemet og lader din underbevidsthed arbejde for dig.

Igen: Det er ikke noget, vi finder på. Mænd i hvide kitler har regnet det her ud.Sørg for at give dig selv nogle mentale breaks i løbet af en dag.

Tag 5 minutter en gang imellem, hvor du laver noget andet. Se en sjov film på YouTube, gå hen og tal med en kollega om noget andet eller endnu bedre gå ud og få noget frisk luft (det er godt på flere planer).

De små mentale breaks i løbet af en dag giver både fornyet energi og din underbevidsthed mulighed for at arbejde og løse dine problemer for dig.

Vi kan helt klart også anbefale at tage dage ud (af din travle kalender – vi ved det), hvor du alene eller sammen med andre laver noget HELT andet end arbejde. Tag på oplevelsestjek i det lokale shopping center og kig efter best principles, besøg en virksomhed som er helt uden for din branche, tag på museum, lav frivilligt arbejde, tag til en sær konference eller tag et underligt kursus på aftensskole.

Det er når du er ude af loopet, at miraklerne dukker op, du møder de fede mennesker, din hjerne udvikler sig og ‘serendipity’ opstår. Prøv det!

Du kan læse mere om emnet her.

4) Vær taknemlig

 

billede-med-tekst-om-taknemmelighed

Hvordan har du det egentligt?

Er det et mærkeligt spørgsmål?

Som iværksættere kan vi godt have så travlt, at vi glemmer at mærke efter, hvordan vi egentlig har det personligt. Men hvis vi har det godt med os selv og derhjemme hos familien, så er vi også bedre til erobre verden med vores virksomheder.

På BUZZen arbejder vi hver dag med flere metoder, der hjælper os med at have det godt personligt. Vi slutter f.eks. hver dag af med at notere, hvad der har været bedst i løbet af dagen – al forskning viser nemlig, at de lykkeligste mennesker også er de mest taknemlige mennesker – og lykke skaber succes.

I DARE2mansion holder vi ‘Monday Morning’, hvor vi ofte deler, de bedste ting der er sket i den forgangne uge med hinanden.

Det er vigtigt at tage sig tid til at stoppe op, reflektere og hæfte sig ved, hvad der er fedt. Hvor tit gør vi egentlig det?

Det er i øvrigt også ret motiverende for holdånden på iværksætterteamet at dele de gode ting, for lad os bare indrømme det, der kan godt være ret meget stress på bag skrivebordene, ik?

Her er nogle måder man kan gøre det på.

5) Kend dit purpose

 

billede-af-mand-der-sidder-på-sky

Hvad vil du gerne opnå?

Det kan lyde som endnu et 70’er-hippie spørgsmål. Men det er faktisk sjældent, at vi som mennesker forholder os aktivt til, hvad vi egentlig gerne vil opnå – både for os selv som mennesker og for vores virksomheder. – Og vi mener ikke: Hvor meget vil du gerne sælge for.

Vi mener, hvilken forskel vil du gerne gøre i verden med din virksomhed og dig selv?

Man ved fra forskning, at hvis vi formår at koble vores arbejde med et højere formål, så bliver vi både lykkeligere mennesker og mere succesfulde. Det er vel en no-brainer!

På BUZZ’en laver vi for eksempel ‘brain jams’, hvor vi jammer og udvikler på hinandens personlige og professionelle målsætninger. Vi laver LEGO Serious Play workshops, hvor BUZZ deltagerne bygger deres fremtidsaspirationer i LEGO og værdiøvelser,  – hvor vi kortlægger vores personlige værdier, for at bruge dem til at navigere med i hverdagen. En måde at gøre det på kan du finde her.

Vi vil vove den påstand, at det at kende sine egne vigtigste værdier, måske er et endnu vigtigere værktøj end en forretningsplan.

Værdierne er en lakmus test på, om man gør det som motiverer én allermest og motivation er livets vigtigste brændstof.

Det er sgu de færreste, der er motiverede af et Excel-ark, når alt kommer til alt.

Make it matter!

Så hermed en opfordring til at tilbringe det nye år, 2014, ude i Statosfæren, hvor du hører til.

Det kan du bedre, hvis du vælger at prioritere dig selv.

Din personlige vækst er fuldstændig afgørende for at din bundlinje bevæger sig samme vej.

Så tag dig selv lige så seriøst, som du tager din bundlinie.

We DARE you!

Rigtig godt nytår – må det blive monster-succesfuldt!