Danmark er Europas bedste land i iværksætteri, viser rapport fra Verdensbanken. En stor del af æren går til iværksætterselskabet, som har gjort det endnu nemmere at starte virksomhed i Danmark.

 Verdensbankens rapport ”Doing Business 2015” viser, at Danmark er det bedste land at stifte virksomheder i. Samlet set ligger vi nummer 4 i verden efter Singapore, New Zealand og Hong Kong.

Top 10 bedste lande for iværksættere:

 1. Singapore
 2. New Zealand
 3. Hong Kong
 4. Danmark
 5. Sydkorea
 6. Norge
 7. USA
 8. Storbrittanien
 9. Finland
 10. Australien

 

Du kan læse hele rapporten ”Doing Business 2015”, hvis du vil vide mere om iværksætteri i verden.

Iværksætteri

Iværksætterselskabet styrker dansk iværksætteri

Det er blevet nemmere at starte virksomhed i Danmark i løbet af det seneste år. Den 1. januar 2014 fik danskerne mulighed for at stifte et iværksætterselskab for kun 1 krone. Den nye selskabsform er en slags anpartsselskab, hvor en del af overskuddet skal gemmes til at omdanne virksomheden til et anpartsselskab senerehen.

Indførslen af iværksætterselskabet var en del af regeringens plan for at gøre det nemmere at starte virksomhed i Danmark. Planen er indtil videre lykkedes og iværksætteriet trives nu seks år efter Finanskrisen ramte.

DR.dk skrev i sommer, at danskerne startede 500 nye virksomheder om ugen i det første halvår af 2014. Iværksætterselskabet er en stor del af grunden til, at danskerne kaster sig ud som iværksættere. Verdensbankens rapport henviser desuden til, at det er nemmere at starte virksomhed i Danmark, fordi regeringen har reduceret kapitalkravet til anpartsselskaber fra 80.000 kroner til 50.000.

Debat om iværksætterselskabets fordele og ulemper

Siden vi fik mulighed for at oprette et iværksætterselskab har der været debat om, hvorfor vi har brug for selskabsformen. Da folketinget vedtog den nye selskabslov, der indeholdte etableringen af iværksætterselskabet, var formålet at øge antallet af virksomheder, som lignende tiltag har gjort det i Tyskland og Norge. Målet er tydeligt nået, da vi i 2014 har set et boom i antallet af nystartede virksomheder.

Der er dog også potentielle farer ved iværksætterselskabet, som kritikere vil argumentere for. Hvad der er fordele og ulemper ved iværksætterselskabet vil altid være op til debat. De væsentligste kritikpunkter af iværksætterselskabet er:

 • I iværksætterselskabet hæfter ejeren kun for den indskudte kapital

Det kan være et problem, fordi iværksætterselskabet er nødt til at få kredit hos leverandøren, da der ikke en nogen væsentlig selskabskapital. Hvis virksomheden ikke er rentabel, så er det ikke ejeren, der taber pengene, men i stedet er det leverandørerne, der står for tabet.

 • Svært at få kredit hos leverandører som iværksætterselskab

Af ovenstående grund kan det være svært at købe varer på kredit hos leverandørerne. De er selvfølgelig klar over, at et iværksætterselskab ikke har kapital bundet i virksomheden, så risikoen ligger hos leverandøren.

 • Tør du ikke satse 50.000 kroner, så vil du det ikke nok!

Der kan være hold i påstanden om, at hvis man virkelig tror på sit projekt, så er man også villig til at satse 50.000 i startkapital ved stiftelsen af et ApS. De fleste burde kunne finde 50.000 enten ved at spare op eller låne dem i banken.

Der er selvfølgelig også argumenter, der taler for iværksætterselskabet:

 • Nemmere at stifte virksomhed

Der er ingen tvivl om, at det er blevet nemmere at stifte en virksomhed i Danmark med etableringen af iværksætterselskabet. Hvis vi får flere igang med at blive iværksættere, så er der større sandsynlighed for, at vi ender op med flere levedygtige virksomheder i Danmark.

 • Ingen personlig risiko ved iværlsætterselskabet

For de fleste er det nok skræmmende at skulle stå til regnskab for ethvert tab, hvis man stifter en enkeltmandsvirksomhed. Derfor er det mere sikkert for den enkelte person at stifte en virksomhed.

 • Svært at skaffe 50.000 kroner til startkapital

De fleste kan sikkert skaffe 50.000 kroner inden for en periode på et år. Men hvad med dem, der ikke kan? Skal de udelukkes fra erhvervslivet? For de personer er det en rigtig god ting, at man kan stifte et iværksætterselskab for en lille sum penge og sidenhen spare de 50.000 kroner op i virksomheden.

Hvordan oplevede du at være nystartet iværksætter? Kom gerne med dit indspark i kommentarerne!