Salgsopgørelser, analyser, statistikker og evalueringer. De fleste selvstændige bruger en lang række forskellige værktøjer til overvåge, hvordan det går for virksomheden. Går det den gale vej, sætter vi hurtigt ind for at komme tilbage på rette spor.

Tænk engang, hvis vi tog vores arbejdsglæde lige så alvorligt.

arbejdsglæde

Når mellemtilfredsheden kommer snigende

Selv når det ud ad til går rigtigt godt, kan den komme snigende. Mellemtilfredsheden.
Mellemtilfredshed er følelsen af, at noget ikke er helt, som det skal være, uden at kunne sætte fingeren på præcis, hvad det er. Det er en følelse af, at sindet sover, ligesom kroppen kan sove, når man har siddet eller ligget forkert. Du er vågen, men ikke nærværende. Dine tanker befinder sig i fremtiden eller fortiden, og du gør dig mange bekymringer.

Som mellemtilfreds kan du sagtens opleve dage og øjeblikke, hvor du føler dig helt vildt glad eller tydeligt utilfreds. Men din overordnede tilstand og grundstemning er stadig mellemtilfreds.
Kender du følelsen? Og har du mod på at kigge nærmere på den?

Livshjulet er dit termometer

Et af mine yndlingsværktøjer er livshjulet. Jeg bruger det ofte til at hjælpe klienter med at undersøge, hvad i deres liv er roden til deres stress, mellemtilfredshed eller tristhed. Samtidig er livshjulet også et værdifuldt redskab til at tage temperaturen på dit arbejdsliv og finde ud af, præcis hvor du skal sætte ind for at føle mere glæde i hverdagen.

Sådan gør du:

cirkel manning
1. Tegn først en cirkel med cirka 8 felter på et stykke papir.

2. Hvert felt repræsenterer et område af dit arbejdsliv, for eksempel en konkret arbejdsopgave, økonomi, administration, faglig udvikling, netværk, kundemøder, idéudvikling, salg og så videre. Vælg de områder, der er en del af dit arbejdsliv, og skriv et område ud for hvert felt.

3. For hvert område af hjulet skal du nu spørge dig selv: ”Hvor tilfreds er jeg?” Vurder din tilfredshed på en skala fra 0 til 10, og farv eller marker hvert felt, så det afspejler din tilfredshed (det inderste af hjulet er 0 og det yderste 10).

Når du er færdig med at udfylde livshjulet, spørger du dig selv:

• Hvilke områder af dit arbejdsliv er du mindst tilfreds med?

• Hvilke områder vil du arbejde for at skabe mere tilfredshed i?

• Hvilke tre konkrete ting kan du gøre for at opnå større arbejdsglæde i de områder af dit arbejdsliv, hvor du finder det nødvendigt?’

• Hvad kan du gøre allerede i dag?

At være selvstændig skal helst være sjovt. Hvis ikke du nyder det en stor del af tiden, vil det smitte af på din indsats. Derfor inviterer jeg dig til fremover at overvåge din arbejdsglæde lige så nøje, som du overvåger dine salgstal eller dine facebook-likes.